Kilka słów o treningu na siłowni i nie tylko

Dodane: 16-09-2016 05:28
Kilka słów o treningu na siłowni i nie tylko Dobrze jest szukać oficjalnych dystrybutorów konkretnych suplementów. Pozwala to zagwarantować wysoką jakość produktu przy jego niskiej cenie. Świetnym przykładem jest odżywki myprotein.

Jakość jest ważna

Wysokiej jakości odżywki białkowe to dzisiaj standard. Żadna firma produkująca suplementy dla sportowców nie może sobie pozwolić na produkowanie produktu, który nie działa, albo jest mocno zanieczyszczony. Ważne jest pochodzenie białka w przypadku odżywki białkowej mamy do wybory białka z serwatki, izolaty, oraz białka sojowe.

Ważne są również wszelkie dodatki w samej odżywce, takie składniki jak kreatyna czy glutamina. Te składniki mogą znacznie poprawić wydajność odzywki. Może mieć tutaj miejsce tzw synergii (współdziałanie różnych czynników, którego efekt jest większy niż suma poszczególnych oddzielnych działań). No i ostatnia sprawa to smak samej odżywki, nikt nie lubi pić czegoś co zwyczajnie mu nie smakuje. Dlatego odmian smakowych odzywek jest tyle ile producentów i pomysłów na nowe smaki.


Co jest ważne w odżywce

Można by pomyśleć, że jedyne parametry jakie mają znaczenie przy odżywkach dla sportowców to ilość białka i innych składników w procentowym składzie gotowej odżywki. Jednak innymi ważnymi parametrami, które aby mogły zostać zmierzone wymagają odpowiednich badań, są przyswajalność i lekkostrawność odżywki.

W sumie to dość logiczne, bo jeżeli odżywka ma 40 g białka na 50 g odżywki,a le je przyswajalność jest na poziomie 70% to równie dobrze możemy zastosować inną odżywkę z mniejszą zawartością białka, ale z większą przyswajalnością. TO samo tyczy się lekkostrawności, jeżeli na strawienie odżywki nasz organizm musi się mocno napracować, to również wchłanianie przebiegnie znaczeni dłużej,a co za tym idzie nie otrzymamy tyle składników odżywczych ile potrzebuje my na czas. Wiec nie tylko skład ma znaczenie i warto poczytać o danej odżywce.


Body Mass Index (BMI)

BMI jest bardzo prosty w użyciu, jest jednak dosyć niedokładnym wskaźnikiem niedowagi i nadwagi oraz ryzyk chorób z nimi związanych. Kulturyści mogą mieć BMI wskazujące na skrajną otyłość, posiadając jednocześnie bardzo mało tkanki tłuszczowej. Z drugiej strony, BMI zupełnie zdrowych, szczupłych i wysokich lekkoatletów może wskazywać na skrajną niedowagę (np. BMI Yohanna Diniza przy wzroście 185 cm i wadze 59 kg wyniesie 17,24). Związek między wielkością wskaźnika a ryzykiem chorób różni się między populacjami o różnych proporcjach ciała. I tak wśród Azjatów ryzyko cukrzycy jest znacząco wyższe przy niższych wartościach BMI3. Zawartość tłuszczu w organizmie jest też wyższa u kobiet, niż u mężczyzn przy normalnej masie ciała. W przypadku kobiet tkanka tłuszczowa odpowiada za płodność i dojrzewanie płciowe.

Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Wskaźnik_masy_ciała



© 2019 http://rys.radom.pl/